Αρχική Σελίδα |  Η Εταιρεία μας |  Σχόλια Τύπου |  Παραγγελίες |  Επικοινωνία |  Site Map |  Κατάλογος
Υπηρεσίες Web
Web Hosting
Δημιουργία Web Sites
Keynews
Key-CMS
Ονόματα στο .gr
e-commerce
Τουρισμός
Εκπαιδευτικές Εφαρμογές
Εκπαιδευτικά CD-ROM
Ε-Testing
KeySchool Mobile
Οδηγός Μηχανογραφικού
Ιατρικά Sites
Άλλα Προϊόντα/Υπηρεσίες
ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΟΝΟΜΑΤΩΝ ΧΩΡΟΥ [.gr] ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

Αγαπητοί φίλοι,

Από 4/7/2005 είναι δυνατή η κατοχύρωση ονομάτων χώρου [ .gr ] με ελληνικούς χαρακτήρες σύμφωνα με την 351/76 απόφαση της Ε.Ε.Τ.Τ. (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων).

Η διαδικασία αίτησης και κατοχύρωσης των ονομάτων αυτών, το κόστος και η σχετική αίτηση είναι η ίδια με αυτά της κατοχύρωσης ονομάτων χώρου [.gr ] με λατινικούς χαρακτήρες. Κατά συνέπεια μπορείτε να κάνετε αιτήσεις κατοχύρωσης ονομάτων με ελληνικούς χαρακτήρες στη φόρμα που βρίσκεται στην ηλ. διεύθυνση:

http://www.keystone.gr/index2.php?cat=1&p=registrar/register&action=register

Σχετικά με το θέμα αυτό θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

 1. Η χρήση ελληνικών ονομάτων στο Web σε αυτή τη φάση είναι προβληματική καθώς οι περισσότεροι περιηγητές διαδικτύου (browsers) που χρησιμοποιούνται από τους χρήστες συμπεριλαμβανομένου του Internet Explorer δεν δέχονται ελληνικούς χαρακτήρες (όσον αφορά δικτυακές διευθύνσεις). Έτσι οι περισσότεροι επισκέπτες του Web δεν θα μπορούν να δουν τα sites αυτά πληκτρολογώντας τους ελληνικούς χαρακτήρες.
  Οι υπάρχουσες εκδόσεις του Internet Explorer δεν υποστηρίζουν την πληκτρολόγηση ελληνικών χαρακτήρων εκτός αν ο χρήστης εγκαταστήσει στον υπολογιστή του ειδικό πρόγραμμα που διατίθεται από την εταιρεία VerιSign δωρεάν και μπορείτε να το "κατεβάσετε" από τη διεύθυνση:

  http://www.keystone.gr/downloads/i-navinstall.exe

  Από τους υπόλοιπους πιο διαδεδομένους browsers, ο Mozilla Firefox έχει την δυνατότητα πληκτρολόγησης ελληνικών χαρακτήρων χωρίς να απαιτείται καμιά ενέργεια από τον χρήστη.

 2. Παρά τα παραπάνω, η κατοχύρωση ονομάτων με ελληνικούς χαρακτήρες, σε αυτή τη φάση, έχει έννοια για την κατοχύρωση του ονόματός σας, ή όποιου άλλου ονόματος θέλετε, ώστε να μην μπορεί να το κατοχυρώσει κάποιος άλλος, με συνέπεια να μην είναι διαθέσιμο στο μέλλον όταν/εάν θελήσετε να το κατοχυρώσετε.

 3. Το κόστος της κατοχύρωσης κάθε νέου ονόματος είναι 35 ευρώ συν ΦΠΑ για δύο χρόνια και οι ανανεώσεις 25 ευρώ συν ΦΠΑ για 2 χρόνια.

 4. Σύμφωνα με την ίδια απόφαση της Ε.Ε.Τ.Τ., από 4/7 κάθε καταχωρημένο όνομα (ελληνικό ή λατινικό) "δέσμευει" μια δέσμη ονόματων με βάση κάποιες καθορισμένες αντιστοιχίσεις λατινικών με ελληνικούς χαρακτήρες (και το αντίστροφο). Έτσι:

  α. Για κάθε όνομα με λατινικούς χαρακτήρες δεσμεύονται αυτόματα από την ΕΕΤΤ τα ομόγραφα με ελληνικούς χαρακτήρες.

  β. Για κάθε όνομα με ελληνικούς χαρακτήρες δεσμεύονται αυτόματα από την ΕΕΤΤ τα ομόγραφα με λατινικούς χαρακτήρες.

  γ. Τα ονόματα που δεσμεύονται αυτόματα σημαίνει απλά ότι δεν μπορεί κάποιος τρίτος να κατοχυρώσει το συγκεκριμένο όνομα και δεν χρεώνονται.

  δ. Τα ονόματα που δεσμεύονται αυτόματα δεν λειτουργούν εκτός και εάν ενεργοποιηθούν κατόπιν αίτησής σας. Για κάθε μία ενεργοποίηση δεσμευμένου ονόματος χρεώνεστε ξεχωριστά .

  Η αντιστοίχιση (με βάση την οποία θα υπάρχει "δέσμευση") αφορά σε ομόγραφα (και όχι ομοήχα) ονόματα χώρου καθώς και σε μορφές που προκύπτουν από το συνδυασμό της πεζής άτονης μορφής που εκχωρείται, με σημεία στίξης σε διαφορετικά σημεία από αυτά της τονισμένης μορφή που ζητείται στην αίτηση. Με τον όρο ομόγραφα εννοούμε τα οπτικά παρεμφερή γράμματα. Για παράδειγμα ομόγραφο του [ μερα.gr ] είναι το [ mepa.gr ] λόγω της οπτικής ομοιότητάς τους στην κεφαλαία μορφή και όχι το [ mera.gr ] (ομόηχο).

  Η πρακτική αξία της ρήτρας "δέσμευσης" είναι πολύ μικρή καθώς το 95% περίπου των ονομάτων που έχουν καταχωρηθεί σε λατινικούς χαρακτήρες δεν "δεσμεύουν" κάποια ικανοποιητική μορφή του ίδιου ονόματος σε ελληνικούς χαρακτήρες είτε επειδή η αντιστοιχία ενός λατινικού χαρακτήρα με τον ομόγραφό του ελληνικό (και αντιστρόφως) δεν έχει έννοια είτε επειδή δεν υπάρχει καμμιά αντιστοίχιση κάποιων λατινικών με ελληνικούς χαρακτήρες (και αντιστρόφως). Έτσι:

  α. Εάν υπάρχει έστω και ένας λατινικός χαρακτήρας για τον οποίο η "ομόγραφη" αντιστοίχιση δεν είναι και "ομόηχη" η "δέσμευση" δεν έχει πρακτική αξία.

  β. Εάν υπάρχει έστω και ένας χαρακτήρας για τον οποίο δεν υπάρχει (σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.Τ.Τ.) αντιστοίχιση από λατινικό σε ελληνικό χαρακτήρα τότε δεν υπάρχει καμμιά "δέσμευση" ελληνικού ονόματος για λογαριασμό τού αντίστοιχου λατινικού ονόματος. Σημειώνουμε εδώ ότι για τους λατινικούς χαρακτήρες: c, d, f, g, j, l, q, r και s δεν υπάρχει αντιστοίχιση, οπότε εάν το λατινικό όνομά σας περιλαμβάνει έστω και έναν από τους παραπάνω χαρακτήρες δεν δεσμεύει κανένα όνομα με ελληνικούς χαρακτήρες.

  Μπορείτε να δοκιμάσετε την αντιστοίχιση ονομάτων από λατινικούς σε ελληνικούς χαρακτήρες στη διεύθυνση:

  http://www.keystone.gr/index2.php?cat=1&p=registrar/convert

 5. Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο (4) σχεδόν όλα τα ονόματα που έχουν κατοχυρωθεί σε λατινικούς χαρακτήρες θα πρέπει να κατοχυρωθούν ξανά σε ελληνικούς, οπότε εάν επιθυμείτε να κατοχυρώσετε το όνομά σας ή κάποιο άλλο όνομα σε ελληνικούς χαρακτήρες θα πρέπει να το κάνετε το συντομότερο συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα στην ηλ διεύθυνση:

  http://www.keystone.gr/index2.php?cat=1&p=registrar/register&action=register

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και πίνακες αντιστοιχίσεων χαρακτήρων και ονομάτων στα ακόλουθα παραρτήματα:

 1. Κανόνες Αντιστοίχισης Λατινικών-Ελληνικών Χαρακτήρων
 2. Πίνακας Αντιστοίχισης Λατινικών-Ελληνικών Χαρακτήρων
bottom_eimaste_mesa